R van Roof of the world: Lhasa! - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Silvie Poeth - WaarBenJij.nu R van Roof of the world: Lhasa! - Reisverslag uit Bangkok, Thailand van Silvie Poeth - WaarBenJij.nu

R van Roof of the world: Lhasa!

Door: Silvie

Blijf op de hoogte en volg Silvie

24 Oktober 2007 | Thailand, Bangkok

Inmiddels alweer enige tijd geleden dat ik iets van me heb laten horen, dus tijd voor een update, want Silleke is weer op avontuur. In samenspraak met mijn baas bij UNESCO heb ik een korte reisbreak kunnen inlassen. Dat betekent dat ik enige weken vrij heb om in november de lopende projecten af te ronden.

Bestemming voor de reis werd snel gevonden. In 1976 werd het onmogelijk verklaard, maar de chinezen wisten het onmogelijke mogelijk te maken: een spoorweg van Chengu (Zuid China) naar Lhasa (Tibet) met hoogteverschillen van 2000m tot 5200m. Dit 3 billioen dollar project wilden Edu en ik wel met eigen ogen zien, dus begon op 15 Oktober onze reis door China, Tibet en Nepal.

Wetende dat Tibet nog altijd politiek gevoelig ligt, liepen we de eerste dag al tegen een hindernis aan...de Chinese authoriteiten hadden besloten voorlopig geen vergunningen voor Tibet meer te verstrekken aan buitenlanders. Zonder vergunning kun je als buitenlander ook geen treinkaartje bemachtigen voor de spectaculaire en hoogste treinreis ter wereld. MAAR: gewapend met een chinees woordenboek en vriendelijke glimlach hebben we bij het treinstation een chinese familie weten te overtuigen om voor ons treinkaartjes naar Lhasa te kopen. Chinezen hebben namelijk zelf geen vergunning nodig.

2 dagen later zou onze trein naar de Roof of the world vertrekken. Dat gaf ons juist voldoende tijd om in Chengdu een van de meest geweldige dieren te bezoeken: de eeuwig etende en slapende pandabeer, mijn fiets gestolen te hebben (het is hier toch zeker geen NL!), verrassend genoeg veel vriendelijke chinezen tegen te komen, en een aparte poep-ervaring te ondergaan (met 3 kwebbelende chinezen direct naast je boven een goot hangen, door de chinezen ook wel genaamd: de WC).

Na al dat moois in Chengu was het tijd voor onze illegaal treinreis. Na een 48-uur durende reis met fantastische uitzichten, vriendelijke Tibetaanse mensen, en de nodige instant noodles soepen hebben we Lhasa uiteindelijk zonder problemen weten te bereiken. Zonder permit, maar met treinkaartje!
Een bijzondere reis en een even bijzondere stad: mysterieus, kleurrijk, adembenemend en hoog! Enkele mede-reizigers werden al geveld door hoogteziekte, maar tot nu toe gaat bij ons alles nog goed. Morgen verlaten we de de hoogste stad ter wereld en begint onze reis naar de hoogste berg, de Mount Everest. Gewapend met dikke jassen, bergschoenen, wederom instant noodles en zuurstof flessen hopen we deze zonder problemen te bereiken!

• 24 Oktober 2007 - 13:14

Les:

Sawadeeka miss Poeth,

Dus mevrouw zit gewoon nog steeds in Azie?

Wat ongelooflijk heerlijk voor je!
    Jezus, wat krijg ik heimwee naar het avontuur van die mooie verhalen van je.

Veel plezier Silleke, kijk uit daar boven op de berg en geef je Dawis een zoen van mij als je haar ziet/spreekt!

ciao x

• 24 Oktober 2007 - 13:15

Linda:

SIL wat gaaf!!! Tis je dus toch gelukt om er tussen uit te knijpen en zometeen weer verder te gaan met werken. Jemig, dat is goed geregeld. En dan ook nog eens een top trip maken. Nee, verder ben ik natuurlijk niet jaloers...

Ik was je graag op komen zoeken in november, maar heb per ongelijk een skivakantie geboekt, waardoor ik nu redelijk blut ben. Dus je moet denk ik toch maar een tibetaans biertje op me drinken ipv dat phuket biertje wat we samen zouden doen. Heel heel veel plezier, en succes met de hoogte!

Kus Linda

• 24 Oktober 2007 - 13:43

Jurrie:

Ha Silleke!!
    Terwijl jij uitermate grote hoogtes bereik in je Azie experience, vroegen wij ons hier al af hoe het er mee stond, en of je ooit de Maastrichtse grond nog onder je voeten zult voelen... (hier hebben ze overigens ook k*t-stoepen, waar je niet met hakken op kan lopen, maar dat terzijde..)
    Nieuws van het OC-front, Niel en ik zijn sinds twee weken ingetrokken in het appartment van Angelie (die nicht van Niel), en ik heb Celine uitgenodigd om deel te zijn van mijn omgebouwde studie centrum... Maarre, het allerhoogste hoogtepunt hier is toch wel dat Niel 27 november haar bul gaat halen!! (weet niet of je tegen die tijd al weer op het vliegtuig zit??) We moeten maar eens uitgebreid mailen!!
    Geniet ervan!!
    xx

• 24 Oktober 2007 - 16:21

Anne-Marie:

He lieve Silleke,

Wat leuk om weer een verhaal van je te lezen! Echt geweldig.. Ik ben jaloers..

Geniet ervan en tot mailz.

Dikke kus,
    Anne

• 25 Oktober 2007 - 09:43

Slien:

Sillie!!!

Ik kan me alleen maar bij jur aansluiten, veel te lang niks gehoord of zelf laten horen...

Hier is het een drukte van jewelste, hard aan de studie (samen met jur), hard aan het werk (net als Niel) en druk met plannen van mijn grote reis...
    Ik vetrtek nl eind december naar Australië, om daar mijn stage te doen en een beetje te reizen...
    Bende gij nog voor die tijd in Nederland te vinden? Of moeten we elkaar ergens anders, in een ander continent wellicht, gaan opzoeken?

Zil geniet ervan!

xje

• 25 Oktober 2007 - 10:02

Pim:

wow. dat is alles wat ik kan zeggen. wow

• 25 Oktober 2007 - 11:46

Dénise:

Lieve Sil
    Wat een gave dingen maak jij toch maar mee! Geniet van al dat moois en doe wel een beetje voorzichtig op de mount everest hè!!!:-)! Tot snel! Dikke kus

• 26 Oktober 2007 - 10:34

Yvonne:

Hoi Sil!
    Omdat ik een paar dagen weg ben geweest lees ik nu pas je bericht.
    Wat lijkt me dat een boeiende treinreis geweest!! En dat zonder permit!!
    Intussen ben je op de Mount Everest of alweer terug??
    Ben benieuwd naar het vervolg!!

Dikke kus,
    Nog veel plezier
    Yvonne
    En de groeten van Alex!!

• 29 Oktober 2007 - 13:10

Niki:

hi Sil, leuk verhaal weer! Bedankt voor je lieve kaartje! dikke x en tot snel Niki

• 30 Oktober 2007 - 14:29

Hanny:

Indrukwekkend om als je zelf al twee keer in de TAR hebt mogen rondreizen, jullie reisverslag te bekijken! Gaan jullie via Lhatse en Tingrri richting Kathmandu? Als het lukt is ook het Sakya-klooster zeer de moeite van een bezoek waard!

• 02 November 2007 - 18:44

Pap:

Hoi meisje,

Leuk en spannend verhaal weer. Ka en ik genieten ervan. Veel plezier, maar neem onderweg naar de Mount
    Everest wel een sherp(a).

Liefs Pap

• 06 November 2007 - 22:05

Elvira:

Heey Sil,
    Wat een geweldig verhaal weer...even heel wat anders dan je bangkok leventje!
    Ben benieuwd naar de foto's! Geniet ervan! Hier alles goed...de banenjacht gaat gestaag, mail je snel meer, heb ook nog leuke foto's van Sanne gekregen! liefs elvira